Tuesday, 19 July 2011

Cuti~Cuti Kuching,Sarawak (09th - 12th July 2011)

Kuching,Sarawak...tempat yg bukan menjadi pilihan utama. Tapi oklah...sambil2 melawat Dahlia di sana..sekali harung la kami berjalan2..
Day 1 (9th July 2011)
Masa ni baru lepas check in. Flight kami pkul 8 mlm..tunda sampai pkul 8.45. Jadi,kami melepak2 sambil bergambar2 di ruang menunggu.


hubby n buco..masa ni suasana tegang antara buco n fiza..sebb tu xde gmbr mereka berdua..hik..hik..hik..                            

bergambo dgn hubby..
ha!! yang ni kami dh smp KIA (kuching International Airport). skrg kt dlm kereta sewa menuju ke hotel. Oklah harganya suma RM26 dr airport to hotel..

Tara!!! kami dah smp hotel. kami menetap di Borneo Hotel. Rate RM115/nite. Boleh la walaupun hotel tak seselesa mana,,asal boleh lelap..bereh! 

 So..smp hotel lebih kurang pkul 10.30..kami rehat2 kejap,baring2 kejap,borak2 kejap..then dlm pkul 11.30 kami turun minum lewat malam di restaurant After 2a.m..just nearby from our hotel..Jalan kaki je...esok baru kereta yg kami sewa tiba...

Day 2 (10th July 2011)

Bermulalah pengembaraan kami,org semenanjung di tanah Borneo! Hehehe..tukang Driver : My hubby. Kami bertiga adalah pelancong..Mr.Hubby pnh keje kat srwk ni almost 2 years..sbb tu la kami tidak memerlukan GPS di sepanjang pemanduan kami..jimat2...


Pandu cermat jiwa selamat. Letak hphone tu ke tepi dulu..Anywhere..kami dlm perjalanan ke Pasar serikin. Masa ni lebih kurang pkul 9 pg. Weeeeee....shopping!

Penumpang berhemat..

Ni la pasar serikin. Panas tak hengat!!! baru pkul 9 lebih tp panas dh mcm terik pkul 1 tghari..ingatkan boleh la bershopping..tapi..harga sma je mahal..jadi aktiviti kami hanya jln2 merentungkan kulit shj disini..

Cik fiza & En Buco ni pun cuma bergmbr kt kedai org. Xbeli apa sbb boleh dpt kain yg lebih murah di semenanjung...

Balik! balik! Heading to town back! muka masing 2 berkilat!


On the way back to town..kami singgah di tasik biru..Tasik ni terletak kt daerah Bau. Tasik Biru ni xde hidupan dalamnya sbb kandungan asid dan bahan kimia yg tinggi dlm tasik tu...
ni la Tasik Biru..tapi xbiru pun..punyalah gayat aku nak berdiri atas pelantar dia..takut terjatuh dlm tasik yg berasid ni..nnt jadi mutan pula...hahahahaha

nice view tapi HOT sgt!
Lepas mencuci2 mata di Tasik Biru ni...kami meneruskan lagi perjalanan ke Town..Lapo...dari pagi tak sarapan..so..kami pilih RJ Ayam Penyet Restaurant!

ini dessert kami..banana cheese..sedap!

santap nasi penyet for lunch!..yummy2!
Sambil mkn..kami bincang2 nak pegi mana. Tgk jam awal lagi..baru pkul 1 lbh..oklah! SCV (Sarawak Culture Village) jadi pilihan destinasi kami yg seterusnya...tapi...........
SCV tutup daaa due to Rainforest Festival...Inilah muka2 kecewa...

pakcik driber yg kepenatan....

Lepas berehat lebh kurang 1/2 jam..kami kembali ke town. SCV ni terletak kat Damai. Dr town lebih kurang 1 jam perjalanan. Tapi best. sebb perjalanan lalu kawasan2 kampung dan hutan2..boleh tgk gunung santubong. Memang menDAMAIkan la..nyaman...kata org borneo...
Before kami blik ke Hotel..kami drop by kat Muzium kucing. (Cat Museum). Masuk percuma tapi kna byr RM4 klau nk bw masuk camera..Ingatkan dptlah tgk kucing2 hidup rupanya......................................

replika patung kucing je banyak..Hurm..kat uptown pun ada. Selamat masuk percuma..kalau kna bayar..alahai...

replika + frame + replika + frame..tu je byk..hurm.. :(

replika kucing tak kucing...lembu tak lembu...say cheese! senyum je la...

  
En Buco ckp > aku mcm amik gmbr dengan lembu. Confius aku..muzium lembu ke muzium kucing...hahahha lawok!
Lepas bergambo2 dlm museum ni...kami lepak kat small garden at Adun Negeri Sarawak...org ckp klau pegi kuching kna pg tgk bangunan Adun ni...hurmm..kenapa ye???? apapun..kami dh singgah pun di sini...sebelum kami mandi dn berehat dihotel..kami minum ptg kat perkampungan seberang waterfront. Makan mee kolok! Selamat Mr hubby tau jalan darat ke perkampungan sebelah..kalau tak..kna naik sampan.. XMAU!!! ada buaya!!!!
So,lepas mkn..balik hotel..lelap sekejap...mandi2...pkul 8.30 pm kami keluar cr makan. Tapi sebelum tu kami lepaking dulu kt Waterfront..tgk org main lastik getah cahaya..

tunggu boye muncul depan sungai

mr hubby yg jahat..menyakitkan hati org!


Tuesday, 28 June 2011

hari ke-2 Cabaran 99 HTN - 28.06.2011

This morning i'm not so hungry. Bangun pagi, dah minum segelas air suam. Then, masa buat air chocolate utk hubby, aku buat sekali 1 gelas air limau nipis. Minum!elok utk detox..Tapi air liur ni meleleh jg tatkala melintasi gerai nasi lemak kt tepi jalan,NAMUN iman aku masih kuat untuk meneruskan cabaran ni. So,when hubby asking me > ''ayang nak berhenti beli nasi lemak tak?''..sabor je la soalan tu..nak je mulut ni jawap : Nak!..tapi aku diamkan diri je. Then, i decided to go to Seven E. I bought Gardenia Breakthru Bread and Dutch Lady Chocolate.
Sampai kat opis, aku on server, buka computer, punch card, simpan beg dlm drawer, kemas meja and put the bread + choco malt on my table..then i sit down. Aku pandang je breakfast tu..Hurmm..tak menyelerakan langsung..xde mood nak makan. Cubala tukr jadi nasi kerabu ke, mee goreng ke..yummy!! chehh!! dalam mimpi. Ngap je la apa yg ada...dan gigitlah aku roti2 itu dengan lemahnya...lambat btul nak habis sekeping roti.. Laparrrrrrr!!! :(...
Then..habis sekeping..so, i continue my work until 1 o'clock..grroookkk...greeuukkk..perot dah bunyi!!! hamik ko!! tak tahan!!! Aku amik beg duit..trun pegi restoren bawah..Tapi i xbeli nasi ok!! i beli cucur ikan bilis..uuuuuuu...dap nye! dap nye! heaven rasa dpt mkn!! hehehehee..
So skrg,pkul 3.15 ptg..perot tak meragam..x lapar..dan x berbunyi..good!
Balik ni..pkul 5 aku trus cabot pegi Butik Kak Chah...then, singgah kedai gmbr amik gmbr passport..trus balik..masak soup kentang n carrot!! yummy!!!
Chaiyok Yurinohana!!!

Sunday, 26 June 2011

Cabaran 99HTN! bermula hari ini~chaiyok YurinoHana!- 27 June 2011

Yes!! that it is! NO RICE IN 99 DAYS!! actually bukanlah rice je. Tapi MEE,BIHUN, ROTI dan lain2 makanan berat! Sounds like susah sgt nak buat tapi i will try..Haiya..keazaman ni baru je dapt tadi. (just a few minute ago)..pagi tadi dah terlepas..makan maggie goreng. :( ...tapi xpelah, minta halal ye..hehehehe..
so, 99 days cabaran aku ni akan berakhir pada  > 25 Sept 2011..
hurmm...dah lepas raya..cabaran utk diri aku sndiri ni dah lewat..tapi tetap nak buat!!! kalau tak buat skrg- bila lagi? bertambah membiak la lemak dlm badan aku ni..ok..from start now onwards! aku akan post progress cabaran utk diri aku ni..supaya menjadi bukti yg cabaran ni berjaya! skrg ni berat aku..berapa ye..last 2 bulan lepas aku timbang 58..aku rsa dengan keadaan spare part aku yg berjembik2 ni..mau berat aku cecah 65..alaaaaa!!! tattotnya!!! memang semua org pun kata aku dh gemok. Cik abg pun  hari2 nyanyi > (gemok! gemok! gemok! (ikut tune lagu halimah jongang!) stresss maaaaa!! hurm...nak makan ubat pelangsing takut..sbb aku rsa dh mcm2 ubat masuk dalam badan aku ni...xpe..mulai skrg..menu aku adalah : LAUK, SAYUR DAN BUAH!
TARGET SAYA ADALAH : TURUN SEBANYAK 10KG MENJELANG RAYA!! YEAY!! :)
DAY 1 :
Breakfast : Maggie Goreng. (Minta excuse sbb terpikir nak cabar diri ni pkul 9.30 pagi. tapi breakfast pkul 8)
                 Minum air kosong segelas
Lunch      : 3 keping kuih (karipap / serimuka / roti sardin..(roti??? hurmm..minta excuse juga sbb dah terbeli
                 pagi tadi) . Minum air kosong
Malam     : Makan Lauk / buah / Minum air kosong / EPO

Monday, 20 June 2011

How to Get Rid of Pimples on Oily Skin? (21th June 2011)

Lately..i've got a very teruk pimples ever in my life. I cannot stand anymore. Looks like dead stars lying on my faces. So embarrassing!! Then, after all effort is dumb! i decided to go to specialist...my money terbang almost 500++..haiyoo!!!! xtau resultnye mcm ne..tunggu 15 hari ye! huhu!

TIPS FOR PIMPLESSS : 

An oily face is a matter of concern not only for teenagers and young adults, but also for those people who are in the pre-menopausal phase of their life.

Oily skin and its related consequences such as acne and pimples can be quite embarrassing for the affected person and the ugly scars and blemishes on the skin can even lower the person's self-esteem.

The sebaceous glands are over active. Skin that feels great when you take off for work in the morning but feels greasy by lunch; these are all too familiar scenarios for those of us with oily skin.

As your skin is oily, which is more prone to pimples, treatment for both pimples and oily skin should be done simultaneously for best results.


Eat Fewer Oily Foods

Your skin already is producing an abundance of oils, so it is best to avoid fats, fried foods and anything that will make your already sensitive skin more prone to flare ups.

Drink More Water

Water assists your body in flushing out toxins from your system, and well hydrated skin is healthy skin. Drinking more water and few glasses of soda, coffee, and alcohol has many health benefits for the rest of your body too.

Mint Masks

Try wearing a mask of crushed fresh mint leaves. Mint contains menthol which is a natural pain reliever. Crush the mint leaves into a thick paste and spread evenly over the skin. Leave on for ten minutes and then rinse with cool water. The menthol in the mask will also work to relieve the inflammation around the acne making the appearance less noticeable.

Lemon and Rosewater Astringent

Mix equal parts of rosewater and lemon juice to make an astringent solution. Astringents, while they sting a bit when applied, tend to dry the excess oils on the surface of the skin and help to heal pimples. Leave the mixture on your face for 15-30 minutes and then rinse with cool water. Lemon juice is a natural acid, so be careful to keep this mixture away from your eyes.

Cucumber and Oatmeal Masks

Cucumber and oatmeal masks tend to have a soothing natural exfoliating property that helps to gently cleanse the pores and lift excess oils off the surface of the skin. To make the mask, puree '¼ of a cucumber and set aside. Prepare one serving of oatmeal as directed and mix in 3 Tablespoons of honey. Mix in the cucumber and set aside to cool. Wash your face with mild soap and pat dry. When the mixture is cool, apply evenly to your face and allow it to sit on your face for 20 minutes. Rinse with cool water and pat dry.

Orange Peels and Water

A paste of crushed orange peels mixed along with water can be applied to your oily face and can be rinsed off with luke warm water after 20 to 30 minutes for effective pimples treatment.

Sunday, 12 June 2011

12th June 2011- Dahlia & Zairul's wedding!

Congratulation to my sweet fren : Dahlia on your wedding! Your r such a beautiful bride on dat day! Thanks juga kat my cute2 fren (fiza,shila,cik mah) kerana telah membantu saya dalam menyediakan kelengkapan pengantin. Memang enjoy walaupun terpaksa balik sampai pkul 2 pagi. Thank u also to my bu~bu darling kerana sgt memahami dan menunggu penuh kesabaran smp semuanya settle. Actually kami telah bertungkus lumus sejak hari jumaat malam. 3 hari berturut2 dtg umah D. Seronoknya dapat berkumpul ramai. Macam raya pula..cuma kurang 1 geng (Dot & hubby).. kesian Dot xdpt join due to bleeding. Cannot travel from Kluang to K.l..so..below is candid snap2 riang ria pre-wedding.dahlia. Enjoy!
Couple2`ling

K.A.M.I

Shila & Fiza
Berinai time!

mak & pak lamper mkn pkul 2a.m


yurino's henna art!

Yurino & Fiza

Bride & shila


 SELAMAT PENGANTIN BARU TO DAHLIA & ZAIRUL. SEMOGA BERKEKALAN HINGGA KE ANAK CUCU, K.A.M.I DOAKAN KALIAN BERBAHAGIA HINGGA KE HARI TUA.
FRENS FOREVER!! :) chaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................